De Manchester terriër

Geschiedenis

De Manchester Terriër wordt gezien als het oudste van alle terriër rassen. In de 16e eeuw werden ze reeds genoemd in de werken. Zo werd er een vermelding van de ‘Black en Tan Terriër’ gemaakt. Hier ging het echter over een ras dat kleiner was dan het ras dat we tegenwoordig kennen. Begin 19e eeuw begon de hond meer te lijken op de huidige Manchester Terriër.

In het boek ‘The Dog in Health and Disease’ wordt een volledig hoofdstuk gewijd aan de ‘Black en Tan Terriër’ en werd het ras voor het eerst erkend als een officieel ras. De beschrijving die toen werd gegeven is nog altijd van toepassing: een vacht met gladde haren, een lange neus, een nauwe platte schedel, kleine en heldere ogen en de borst meer diep dan breed.

Begin 19e eeuw had Engeland te kampen met een rattenplaag en op ratten jagen werd dan ook een populaire sport. Een enthousiaste deelnemer van de rattenjacht sport, kruiste een Whippet met andere terriër soorten om een snel gestroomlijnd dier te fokken dat ideaal zou zijn voor deze jacht. Deze kruising bleek zo succesvol, dat het massaal werd herhaald. Hieruit ontstond de Manchester Terriër.

Tegen 1827 had de gevechtsdrang van het ras hem tot een populaire jachthond gemaakt. De Manchester Terriër kon tegenstanders vloeren die tweemaal zo groot waren als hijzelf.

In 1860 kreeg het ras officieel de naam Manchester Terriër. Tot die tijd stonden ze vooral bekend als “Rat Terriërs”. Sinds 1890 komt het ras voor in Nederland.

manchesterterrier foto vroeger

De Manchester Terriër toen…

manchesterterrier raya foto

De Manchester Terriër nu…

Het ras

Het is een compacte en sierlijke hond met een goed beendergestel. De kenmerken van de hond zijn vurig, oplettend, vrolijk en zeer bedrijvig. De aard van de Manchester Terriër is scherpzinnig en toegewijd.
De beharing is heel kort, dicht, stevig en glad. Er is geen ondervacht. Hierdoor is een jasje bij winters weer geen overbodige luxe. Mede door het weinig verharen is het ook ideaal voor mensen met een allergie.
De kleur van de vacht is gitzwart en rijk mahoniebruin (tan uit de naam Black and Tan). De tekeningen op de vacht zijn exact gelijk verdeeld?

Teefjes (vrouwtje) hebben een schofthoogte van ongeveer 38 cm, reutjes (mannetje) hebben een schofthoogte van ongeveer 40-41 cm. De levensverwachting van de Manchester Terriër is 12 jaar en ouder.

Het karakter

De Manchester Terriër is een werkhond en een schoothond in één. Hat ras is dan ook razend snel en zeer wendbaar als hij vrij kan rennen. Net een zwarte wervelwind!
Niets ontgaat de Manchester Terriër. Hij hoort en ziet alles. Hij laat zijn aandacht pas los van iets wat hij hoort of ziet totdat hij weet wat er precies aan de hand is. Hierdoor is het ras dan ook een zeer goede waakhond in een compact formaat. Als je de blaf van de Manchester Terriër hoort verwacht je niet dat het van een kleine hond is.

De verzorging / sport

Je hoeft de vacht van de Manchester Terriër niet dagelijks te borstelen hoewel ze het wel fijn vinden als je ze borstelt. De Manchester Terriër vindt sporten enorm leuk! Onder andere gehoorzaamheid, flyball, met een simpele tennisbal of met zijn baasje rennen.